THE RICHARDS november 1961 tot voorjaar 1962
Kees de Both (sologitaar, zang)
Henk Leentjens (gitaar, zang) naar The Ice Creamers
Frans Matthijssen (gitaar, zang)
Hans Hoppenbrouwers (gitaar) tijdelijk
Frans Bominaar (gitaar) tijdelijk
Piet Gijzen (drums)
THE RICHARDS 01-08-62 tot 31-12-1964
LES RICHARDS 01-05-65 tot zomer 1966
Kees de Both (sologitaar, zang)
Albert Valentijn (sologitaar) tijdelijk eind 1965/ ex- The Quickly Jumpers; naar The Losers
Toon Vreugde (slaggitaar) tijdelijk vanaf aug. 1962 tot eind 1963
Michel de Rijk (slaggitaar, zang) tijdelijk vanaf aug. 1962 tot eind 1963
André Backx † (slaggitaar, zang) eind 1963 tot zomer 1966; naar The Rocking Sfhinx/Tik Boem
Henk Verbeek (zang) tijdelijk 1963
Jacco Schepers (gitaar, orgel, zang) vanaf zomer 1965
Wilton Jongmans (basgitaar) vanaf 1 okt. 1962; ex- The Little Stars
Tonnie van Zantvliet (drums) tijdelijk vanaf 1 aug. 62 tot 18 april 1963
Adrie Voorheyen (drums) vanaf 18 april 1963
WIJ KWAJT 2e helft 1966
Kees de Both (sologitaar, zang)
Jacco Schepers (orgel, gitaar, zang)
Toon Lips (gitaar, zang) ex- Con Brio
Wilton Jongmans (basgitaar) naar The Rose Valley Quartet
Adrie Voorheijen (drums)
1961/1962 - THE RICHARDS
Een gitaarcombo dat in de jaren zestig in Roosendaal en omgeving uitgroeide tot een van de populairste rock & roll bands was ongetwijfeld The Richards. In november 1961 werd de groep opgericht door zanger/gitarist Frans Matthijssen aan de Vioolstraat vlak onder de kerktoren van de St. Jozefkerk. Samen met zijn vrienden Piet Gijzen op drums, Henk Leentjens (gitaar en zang) en sologitarist Kees de Both begonnen zij als repetitiebandje in een kantoorruimte achter de woning nummers van Cliff Richard & The Shadows, Everly Brothers, Blue Diamonds, Lighttown Skiffle Group enz. in te studeren. Tijdelijke invallers in die beginperiode waren de begeleidingsgitaristen Frans Bominaar en Hans Hoppenbrouwers
In 1962 viel de band uiteen. Henk Leentjens begon met zijn eigen skiffle-group The Ice Creamers en Frans Matthijssen ging verder met wat vrienden als een repetitiebandje, zonder ooit nog openbaar op te treden. Kees de Both ontmoette bij zijn gitaarleraar Piet Hopmans enkele jongens met wie hij op 1 augustus 1962 opnieuw begon. Piet Hopmans was zelf gitarist in de bekende amusementsband The Disconalts, hij was de mentor van het meisjeskoor The Fatimo's en het meisjesduo The Marwills. Naast Fred Hilberink was hij degene die de Roosendaalse jeugd gitaar leerde spelen. Michel de Rijk (slaggitaar en zang), Toon Vreugde (slaggitaar) en Tonnie van Zantvliet (drums) maakten The Richards compleet. Na hard repeteren presenteerde de nieuwe formatie zich 14 dagen later voor enkele duizenden bezoekers (ik was er één van) tijdens een avond amusementsprogramma tijdens de Wieler Jeugdronde van West-Brabant op een podium op de Oude Markt. Ze oogstten enorm veel bijval en nog altijd zit hun uitvoering van Sarie Marijs onuitwisbaar in mijn geheugen gegrift.
Op 1 oktober 1962 kwam Wilton Jongmans als bassist de band versterken. Wilton speelde reeds samen met twee nichtjes in het trio The Little Stars en vormde ook een duo met zijn nichtje Jacqueline Heeren. Ze verschenen op de planken in diverse talentenjachten. Aanvankelijk speelde Wilton nog op een gewone gitaar, maar hij had het bassen snel in de vingers en in de loop van 1963 kocht hij een uitstekende Framus Strato de Luxe Bass. In september 1962 deden ze voor de 1e maal mee aan een talentenjacht in Hotel Central waar ze in de finale op 22 december 1962 de derde prijs in de wacht sleepten. De Roosendaalse Indo-Rock band The Quickly Jumpers kwam als eerste uit de bus. In november kregen ze een uitnodiging voor een grote Show in Roosendaal met als topartiest Herman van Keeken.
1963 - THE RICHARDS
Op 26 januari 1963 werd er door carnavalsvereniging De Zandhazen een songfestival georganiseerd in het Gildenhuis in de Damstraat. The Richards kaapten hier de 1e prijs weg. In februari 1963 traden ze voor het eerst op in België (Zaffelare) en er zouden nog heel wat concerten volgen.
In maart 1963 nemen ze onder leiding van Piet Hopmans met een grote delegatie uit Roosendaal deel aan een zangwedstrijd in Waasmunster (België). Naast The Richards traden daar ook het meisjeskoor De Fatimo's en zangeres Jacqueline Heeren voor het voetlicht. Op 18 april 1963 komt Adrie Voorheijen als vervanger van Tonnie van Zantvliet achter het drumstel te zitten. Adrie was lid van de legendarische Trommelaeren van Roesendaele en volgde het voorbeeld van zijn oudere broer Henk, de drummer van Jack Dens & The Swallows. Beiden waren in Rotterdam geboren en hun vader Janus Voorheijen was verbonden aan Houthandel Roonis in Roosendaal (gevestigd in oude veestallen achter café De Veestallen van Boonen op de Kade) en Steenbergen.
Tonnie van Zantvliet kreeg het te druk met voetballen bij RBC en hij werd later vaste speler in het 1e elftal. Adrie Voorheijen krijgt al op 20 april 1963 zijn vuurdoop tijdens het eerste Kampioenschap van West Brabant voor teenagers in Schouwburg de Kring. Ze eindigen als 2e achter de The Pupil Dixieland Band uit Roosendaal.
In april 1963 werd er een fanclub opgericht door Jacq van Loon (de later zo succesvolle manager begon hier met zijn muzikale activiteiten) en ging men van start met het organiseren van fanclub dansavonden in Hotel Lockefeer (waar nu de Big Ben gevestigd is) aan de Markt. Kees de Both nam afscheid van zijn Egmond gitaar en kocht een Hofner 173-1. Op 25 mei 1963 werd er in Oudenbosch in de veilinghal een grote talentenjacht gehouden en traden sterren als The Blue Diamonds, Peter en zijn Rockets, The Foury's en Sandra op. De concurrentie is er erg groot, maar The Richards weten een zeer verdienstelijke 4e plaats te behalen bij de ensembles. Een week later op 1 juni 1963 is er een teenagerfestival in Steenbergen, waar maar liefst 15 verschillende gitaarcombo's uit West-Brabant acte de presence geven. The Richards kwamen hier als eerste uit de bus. Anneke Grönloh en Willeke Alberti zijn de topattracties op deze happening.
In 1963 stonden The Richards regelmatig op de planken in de Ludwigstraat in het gebouw van de Stichting voor de Bedrijfsjeugd. Beter bekend als 't Gebouwke. Ook kregen ze contracten van de Stichting St. Josephhuis aan de Keijenburg en het Fatimahuis. Heel bijzonder was een optreden in de Het koetshuis samen met het jazztrio Wim Kuypers; 'rock meets jazz' op 12 oktober 1963. Op 26 en 27 oktober werd er door organisator Piet Hopmans wederom een grote talentenjacht georganiseerd in Schouwburg de Kring met als inzet het Kampioenschap van West-Brabant. The Richards verloren met enkele puntjes van de Bredase gitaargroep The Blue Hunters de strijd om de overwinning. Eind 1963 moest gitarist Toon Vreugde wegens zijn militaire dienstplicht The Richards verlaten. Hij werd opgevolgd door André Backx (†). Zanger Michel de Rijk verdween eind 1963 ook uit de bezetting. In een eerder stadium werd hij nog tijdelijk vervangen door Henk Verbeek.
1964 - THE RICHARDS
Begin 1964 gingen The Richards nu bestaande uit Kees de Both (sologitaar, zang), André Backx (slaggitaar, zang), Wilton Jongmans (basgitaar) en Adrie Voorheijen (drums) enthousiast het nieuwe jaar in. Gekleed in matrozenpakken speelden ze op een groot aantal carnavalsbals, oa. het Tienerbal in De Kring. Als eerste gitarist in Roosendaal kocht Kees de Both in maart een Vox AC30 Twin versterker. Een enorme investering in die tijd, waar hij de lieve som van f 1.450 voor moest neertellen bij muziekhandel Phonica in de Passage. Jacq van Loon ging zich naast bandleider Kees de Both steeds meer als manager voor de groep opwerpen. Ze lieten promotiefoto's bij foto Rembrandt maken en reclamateriaal voor de groep drukken. Ze schreven zich in voor radio en TV audities bij de KRO en de AVRO, die helaas werden afgewezen. In april 1964 deden ze weer mee aan het Kampioenschap van West Brabant in de Kring, waar nu ook vertegenwoordigers van platenmaatschappij Phonogram en het teenagerblad Muziek Expres in de jury zaten.
Toen in juni 1964 de tunnel van de Westrand (Burg. Freijterslaan) naar de Nieuwe Markt officiëel werd geopend, organiseerde de Roosendaalse middendstand een grote showavond op de Nieuwe Markt. Uiteraard waren ook The Richards als een van de bekendste Roosendaalse bands op het podium te zien. In het najaar van 1964 waren ze regelmatig in café-bar De Planken Wambuys van W. v. Oers te vinden. Op 2e Kerstdag deden ze mee aan een grote favorieten show in De Kring. De show werd georganiseerd door Piet Hopmans en als topattractie stonden ZZ en de Maskers op de planken.
1965 - LES RICHARDS
Op 1 januari 1965 werd de naam gewijzigd in Les Richards, wat echt wel een beetje chiquer klonk. In 1965 werden ook de instrumenten steeds beter. In februari 1965 kocht Kees de Both een rode Burns Split Sound gitaar voor f 990 en Wilton Jongmans volgde zijn voorbeeld door enkele maanden later een Fender Precision basgitaar aan te schaffen. Les Richards had zich volledig toegelegd op de Engelse beat en rhythm & blues style en het is dan ook geen wonder dat ze in juni 1965 door de bekende Bredase organisator Rob Charles werden uitgenodigd om in De Schuur, een van zijn beat tempels op te komen treden. Jacco Schepers kwam in de 2e helft van 1965 als 5e man op orgel en gitaar Les Richards versterken. De talentvolle Indo gitarist Albert Valentijn (ex- The Quickly Jumpers) deed ook nog even mee, voordat hij door Jack de Nijs naar zijn nieuwe band The Losers werd gehaald.
1966 - LES RICHARDS - WIJ KWAJT
Op 30 januari 1966 spelen Les Richards als een van de allereerste bands in de Korenbeurs in Bergen op Zoom voor de pas opgerichte Tenny Twenny club. Later dat jaar speelden zowat alle bekende Nederlandse beat bands daar. André Backx (†) verliet in de zomer van 1966 Les Richards en hij werd opgevolgd door Toon Lips. Toon Lips speelde gitaar in het orkest Con Brio (bestaande uit studenten van het Norbertus Lyceum). Ze deden in mei 1966 mee aan een talentenjacht in Schouwburg De Kring. Toon speelde daar op de gitaar van de organisator Piet Hopmans. Drummer in dit orkest was Peter Konings. Na zijn overstap maakte hij kennis met het ruige rock & beat werk. Les Richards gingen voortaan als Wij Kwajt (Kwajt staat voor Kees de Both, Wilton Jongmans, Adrie Voorheyen, Jacco Schepers, Toon Lips) door het leven.
In augustus1966 deden ze mee aan de voorronde van de Gouden Micro in het Belgische Wetteren. Ze bereikten de finale en verschenen op 6 september voor de Vlaamse TV in het programma Tienerklanken, wat zonder meer een hoogtepunt in het bestaan van de band was. Ze speelden "I'm on an Island" (een cover van The Kinks)
Wegens studieredenen werd de band eind 1966 ontbonden. Adrie Voorheyen kwam achter het drumstel te zitten bij bekende regio bands zoals Take Five, Reborn en Clover Leaf. Wilton Jongmans, die eigenlijk stukadoor was, ging in 1968 contrabas studeren aan het conservatorium in Tilburg en speelde nog een tijdje mee in het amusementscombo Rose Valley Quartet (Quintet) van Jack de Nijs.
Van The Richards zijn een aantal historische oude bandopnamen bewaard gebleven. Tevens is Kees de Both nog in het bezit van een 8 mm z/w filmopname (zonder geluid) opgenomen door zijn vader tijdens fanclubavonden in Hotel Lockefeer in 1964.
Op het internet zijn een drietal clips te vinden, waarin het 8mm filmmateriaal uit 1964 en de audio uit 1965 door Kees zelf verwerkt zijn.
The Richards - Rock & Roll Music (1964/1965)
The Richards - Sweet Georgia Brown (1964/1965)
The Richards - Whispering (1964/1965)
1962 (vroege primitieve repetitie opnamen):
Tutti Frutti (v) / The Stranger / You And I (v) / Quartermaster's Stores / The Young Ones (v) / Apache / Wonderful Land
1965 (repetitie met Albert Valentijn - sologitaar en zang):
Whispering / Rock & Roll Music (v) / Sweet Georgia Brown / If You Need Me (v) / Last Date / Little Red Rooster (v)
Op 1 februari 1992 vond een reünie plaats met alle oude groepsleden in de bovenzaal van café de Raatskelder aan de Markt. Vanwege de enorme reactie hierop werden in wisselende samenstellingen tot in 1996 nog concerten gegeven, waaronder in de Eratozaal, onder het motto 'Back to the sixties'.
Wilton Jongmans is sedert 1973 contrabassist in het orkest van het operagezelschap Forum in Enschede. Naast zijn werk als solo-contrabassist in het orkest van het 105 man sterke Forum Filharmonisch is hij tevens hoofdvakleraar aan het conservatorium in Enschede De oud-Roosendaler speelt ook in het Valerius Ensemble, het kamermuziekgezelschap van Forum. In 1993 werd Forum Filharmonisch opgevolgd door de Nationale Reisopera. Het afgeslankte orkest ging verder als Orkest van het Oosten, dat tot op heden samenwerkt met de Nationale Reisopera. Sinds 2012 is de naam opnieuw veranderd in Nederlands Symfonie Orkest
Filmpje http://www.youtube.com/watch?v=oQkXH0C7Zfs
Toon Lips is ook nog steeds bezig met muziek op piano, gitaar en bas. Als solist pianist/entertainer is hij in Flevoland en omgeving actief en ook met zijn band B*E*R*T verzorgd hij af en toe popconcerten, maar dan wel vanuit zijn invalshoek; ”De oude Rock & Roll".
Kees de Both heeft een Android app gemaakt over The Richards en andere bands uit onze regio in de 60's. Je kunt daarin je kennis betreffende deze bands testen en opvijzelen middels een heleboel foto's en vragen daarover.
* Kees de Both is in maart 2021 overleden
Met dank aan Kees de Both voor de schat aan informatie en foto's uit zijn archief.