BREDA

Breda, Ulvenhout, Prinsenbeek, Bavel

Dankzij de Tielman Brothers, die begin 1957 in pension Smolders aan de Baronielaan werden gehuisvesd, is de geschiedenis van de Nederlandse rock & roll in Breda begonnen! Edu Schalk was hun eerste Indische vriend uit Breda die ze verder hielp. Hij nam ze mee naar muziekhandel Spronk en een maand later stonden ze als The 4 T's in hotel De Schuur te spelen. Via de Expo Brussel in 1958, veroverden ze West-Europa en onwikkelden ze in Duitse clubs de Indo-Rock stijl.

 

Zanger Arie Mosies en gitarist Rudy Koeasie maakten in april 1957 met hun Indo band The Rockin' Teens hun debuut. The Country Boys en later Johnny Space & his Flying Rockets met sologitarist Herman Kroese begonnen in in het begin van de zestiger jaren Breda en omgeving met hun sprankelende rock klanken te veroveren. The Blue Rockin'Stars (met zanger Hans Emmerik, de Nederlandse Cliff Richard!) en The Blue Hunters bouwden een faam op als vertolkers van het Cliff Richard & Shadows repertoire. Dan had je nog het landelijke bekende damesduo The Young Sisters, die een reeks singles voor het Philips label maakten en The (New) Headlines (trio à la Kingston Trio) met ene Dimitri van Tooren en Pierre Kartner.

 

Toen de beat sound vanuit Engeland Nederland definitief veroverde schakelden een aantal bandjes met succes over naar dit repertoire. Vooral The Heralds en Peter & The Beats groeiden uit tot beat bands van formaat!

 

In Breda was ook de ooit als popjournalist begonnen Rob Charles actief als impresario en organisator van popconcerten en jongerensozen en dan was er nog orkestleider Gaby Dirne met zijn eigen studio, waar heel wat plaatselijk en regionaal talent de kans heeft gekregen om een plaatje te maken.