De Fatimo's (Roosendaal 1960-1965)

In het Fatimahuis was omstreeks 1960 een meisjeskoor actief o.l.v. Willy van Nassau (hij speelde zelf gitaar). Op een gegeven moment stoppen veel leden, waardoor het koortje slechts uit twee of drie leden bestond. Bergenaar Piet Hopmans, die aan het eind der vijftiger jaren bij de Kon. grafische drukkerij van Poll Suykerbuyk in Roosendaal was komen werken en in de Philipslaan woonde nam het koor onder zijn hoede. Hij blies het het meisjeskoor- en orkest nieuw leven in onder de naam De Fatimo's.

 

De Fatimo's bestonden uit ongeveer 10 meisjes, die zichzelf begeleidden op gitaar. Ze zaten allemaal bij Piet Hopmans op gitaarles en ze deden graag mee in dit teenager ensemble. Piet had ze duidelijk gemaakt dat het niet de bedoeling was om een kerkkoor of zo te vormen, maar te gaan optreden op feesten en partijen. Er werd met name vaak opgetreden op feesten van RBC in Café De Luiten (in 2001 gesloopt!) aan de Voltastraat. Ook luisterden ze de feestelijke bijeenkomsten op van de grafische bond in Roosendaal (Piet werkte immers bij drukkerij van Poll Suykerbuyk). De vrouw van Piet Hopmans (Riet) maakte de bühnekleding voor de meisjes. Met name prachtige jurkjes en ze maakte ook de fraaie vaantjes die aan de gitaren hingen met opschriften van hun idolen zoals Cliff Richard. De meiden zongen voornamelijk de Nederlandse hits uit die tijd. Uiteraard Peter van het meisjeskoor Sweet Sixteen en ook nummers als Soerabaya, Paradiso en Yellow Bird. Piet zong zelf soms ook mee op een aantal nummers.

 

Het bijzondere was dat ook 3 duo's uit het koor werden gevormd. Allereerst had je The Andy's, The Corrida's en The Marwills.

 

De Fatimo's stalen met hun frisse koorzang en eigen gitaarbegeleiding sowieso de show tijdens talentenjachten. In maart 1963 vertrok Piet met een volle bus naar een grote talenjacht in het gasthof De Gulden Schaduw in Waasmunster-Heide, België. Het betrof hier de 6e schiftingsavond van de 1ste Zangwedstrijd der Vlaanderen. Piet bracht met Het Trio Hopmans het gevoelige nummer "Kerstmis in Berlijn". De jonge Jacqueline Heeren uit Sint Willebrord zong met begeleiding van haar neefje Wilton Jongmans op gitaar "Violetta". The Richards met zanger Michel de Rijk kregen een eervolle vermelding in de plaatselijke krant, maar de apotheose van die avond waren The Fatimo's en zij bereikten met glans de halve finale die op 25 mei 1963 werd gehouden. Volgens de regionale pers waren De Fatimo's - 10 frisse verschijningen, die met eigen gitaarbegeleiding - het applaus van alle aanwezigen wisten te ontlokken met hun uitvoering van Vurige Hoop (Whispering Hope)

 

De Fatimo's, The Marwills, The Corrida's en The Andy's waren ook van de partij tijdens de grote teenager shows, die Piet Hopmans in 1963 t/m 1965 organiseerde in Het Gildenhuis en Schouwburg De Kring. Volgens Piet Hopmans is er ooit een unieke opname gemaakt van het optreden van De Fatimo's, The Prestos en The Ice Creamers tijdens een show. Waarschijnlijk was dat op 29 december 1963 in Het Gildenhuis en dat gebeurde met een speciaal opnameapparaat, waarbij het geluid direkt op een schellakplaat werd 'gebakken'. Hiervan bestond dus slechts één exemplaar. Piet heeft die LP uitgeleend en helaas is dit brokje cultureel historisch erfgoed van ons Roosendaals muziekgebeuren nooit meer boven water gekomen. Andere opvallende optredens vonden o.a. plaats in de legerplaatsen Oisterwijk en 't Harde voor een zaal vol met uitbundige militairen. Ook deden ze in 1965 mee aan een finale van een talentenjacht in 't Circustheater in Scheveningen, waar ook The Instigators van de partij waren. Met een volle bus supporters en fans uit Roosendaal ging men daar toen naar toe.