ROOSENDAAL

Roosendaal, Wouw, Nispen

Rock & roll werd in Roosendaal voor het eerst aan het eind der 50-er jaren op de planken gebracht door een z.g. "kleine bezetting" van het befaamde dansorkest THE CALDONIANS, met gitaar en zang van Fred Hilberink († 2011). Fred heeft dankzij zijn gitaarlessen heel wat beginnende Roosendaalse gitaristen op het juiste spoor gezet en hij wordt ook wel de 'peetvader' van de Roosendaalse R&R bandjes genoemd. Bandjes kregen omstreeks 1960/1961 de eerste mogelijkheden om in het openbaar op te treden in het Fatimahuis, het St. Jozefhuis en 't Gebouwke.

 

Piet Hopmans, de gitarist van het amusements- en dansorkest The Disconalts, was ook zo'n belangrijke sleutelfiguur in de geschiedenis van de Roosendaalse rock- en beatmuziek. Hij gaf gitaarles en organiseerde talentenjachten in Schouwburg De Kring en Het Gildenhuis. Tevens was hij de mentor van het meisjeskoor- en orkest De Fatimo's en de hieruit voorgekomen succesvolle duo's The Marwills, The Corrida's en The Andy's.

 

Een rock & roll pionier is zonder meer Jack de Nijs geweest, die reeds vanaf 1960 actief was in Roosendaal met zijn duo JACK & WOODY en de Indo-Rock band JACK DENS & THE SWALLOWS. Begin 1961 kwam ook de allereerste grammofoonplaat van JACK & WOODY op de platenmarkt. Ook al heel vroeg actief was de Indo band THE QUICKLY JUMPERS, waaruit later de bekende band THE ALSATIANS zou ontstaan. In de nieuwe wijk de Westrand onstonden THE NEW TELLSTARS. THE RICHARDS groeiden uit tot een van de populairste gitaarbands in de regio en dan had je nog de talentvolle jonge bands THE INSTIGATORS en THE STYLETS, die vooral in de beat periode zich snel zouden ontwikkelden.

 

In Roosendaal kon je voor gitaren en versterkers terecht bij Muziekhandel Timmermans in de Molenstraat en bij Phonica van Fred Hilberink in de nieuwe 'Beens' Passage. Met je neus tegen de winkelruit gedrukt kon je in 1961 bij Timmermans een echte Fender Stratocaster in de Fiesta Red kleur zoals Hank B. Marvin van The Shadows gebruikte in de etalage bewonderen. Een onbereikbare droom in die tijd!

Dagblad de Stem, juli 1963
Dagblad de Stem, juli 1963