The Timonters (Wouw 1962-1969)

Bezettingen:

Wim van Steenpaal † (sologitaar) naar De Pedro's

Theo Mathijssen (slaggitaar)

Jos Moerkens (basgitaar)

- Ad Vromans (basgitaar)  ex- Reborn; naar Silver Wings

Frie Wierckx (drums)

- Gerry Maas (drums) ex- The Fire Devils; in 1970 naar The Stravelli's (Oud-Gastel)

- Wim Verbiest (drums) ex- The Rocking Strangers; naar The Midnight Specials 1969 en Combo Wil de Bras 1970

Christ Wierckx (zang, gitaar)

 

Manager: Jan Wiericx

 

Gitaarband uit Wouw, die destijds regelmatig in "Zaal Gerritsen" (In den Veehandel, Wouw) en "Het Gebouwke" aan de Roosendaalse Ludwigstraat/hoek Vughtstraat optraden. De naam Timonters is ontstaan uit een combinatie van de woorden "timmermannen" en "monteurs". De groep werd in 1962 opgericht door Wim van Steenpaal en de broers Christ en Frie Wierckx. De Roosendaalse gitarist Theo Mathijssen sloot zich bij de formatie uit Wouw aan. Bassist Jos Moerkens werd tijdens het vervullen van zijn militaire dienstplicht vervangen door Ad Vromans. Gerry Maas volgde drummer Frie Wierckx op, maar werd zelf in de laatste bezetting nog vervangen door Wim Verbiest.

 

Ze begonnen in 1962 op zelfgemaakte gitaren en versterkers. Met al het verdiende geld werden steeds betere gitaren, versterkers, drumstel en een echoapparaat aangeschaft. Opgetreden werd er door geheel West-Brabant en aan diverse talentenjachten werd met succes deelgenomen. Manager Jan Wiericx beschikte over een busje van zijn vader en daar werden de danszalen mee afgetoerd. Ze werden min of meer het vaste huisorkest op zaterdagavond in "Het Gebouwke". Er werd daar een fanclub voor The Timonters opgericht en fanavonden verzorgd.

 

Het repertoire bestond uit instrumentaal werk van The Shadows en aanverwante gitaargroepen. Vokaal veel rock-'n-roll nummers van o.a. Cliff Richard, Elvis Presley, Roy Orbison, The Everly Brothers en vooral Buddy Holly. Later kwamen daar de beatsongs bij van The Beatles en The Rolling Stones.

 

The Timonters hebben na het winnen van een talentenjacht nog enkele proefopnamen gemaakt in "De Raatskelder". Producer Johnny Hoes was hier met enkele geluidstechnici voor naar Roosendaal gekomen.

 

Wim van Steenpaal ging na het uiteenvallen van The Timonters verder als zanger/gitarist bij de bekende amusementsgroep De Pedro's.

 

In navolging van The Richards en The Sparks, die zeer succesvolle reünie concerten organiseerden in het begin der 1990-er jaren, kwamen ook The Timonters weer bijeen voor een concert op 3 december 1994 in 't Trefpunt te Wouw en op 25 maart 1995 waren ze te bewonderen in Café de Raatskelder te Roosendaal.

 

 Jos Claassens herinnerde zich het volgende:

De Timonters ken ik uit de tijd van "'t gebouwke" in de Ludwigstraat. Ze hadden daar regelmatig optredens op zaterdagavond. Ik was toen net gaan werken en moest nog een dag per week naar de levensschool, dat was ook in het gebouwke. Zodoende ben ik daar op zaterdagavond regelmatig naar toe gegaan. Ook van het optreden tijdens de Roosendaalse talentenjacht in een tent op de Nieuwe Markt. The Red Caps waren daar van de partij evenals het zangeresje Elly de Pijper. Wim van Steenpaal ben ik later weer tegengekomen als gitarist en zanger bij De Pedro`s.