Piet Hopmans (Roosendaal)

Bergenaar Piet Hopmans was aan het eind der 1950-er jaren bij de Kon. grafische drukkerij van Poll Suykerbuyk in Roosendaal komen werken en woonde in de Philipslaan. Piet kreeg zijn eerste gitaar op zijn achttiende verjaardag (1947) en speelde in 1950-er jaren ukelele en Hawaiian gitaar in diverse Hawaiian ensembles in Bergen op Zoom en Goes.

 

In Roosendaal sloot hij zich aan als gitarist en zanger bij het amusement- en dansorkest The Disconalts o.l.v. Harry Voets. Zanger/drummer Jan van Vessum (†) maakte ook deel uit van The Disconalts. Tijdens carnvalsbals in de schouwburg De Kring waren ze steevast het huisorkest. Piet Hopmans gaf ook gitaarles aan huis en heeft heel wat jongens en meisjes op het goede weg geholpen. In1960 nam het meisjeskoor uit het Fatimahuis onder zijn hoede en blies het nieuw leven in onder de naam De Fatimo's.

 

Om zijn leerlingen te laten zien aan hun ouders en bekenden wat ze konden, begon hij in april 1962 met het organiseren van talentenjachten in de Eratozaal. De zaal bleek vanwege de grote belangstelling te klein hiervoor en in april 1963 huurde hij schouwburg De Kring af voor zijn talentenjacht. In oktober 1963 organiseerde hij het z.g. Kampioenschap van West Brabant in de Schouwburg en de winnaars van de diverse categorieën kwamen tijdens een grote teenagershow in Het Gildenhuis aan de Damstraat op de planken te staan met topartiesten uit die tijd. Rob de Nijs & The Lords en Anneke Grönloh werden door Piet op 29 december 1963 naar Roosendaal gehaald voor 2 shows. De zaal was volledig uitverkocht. Jacq van Loon kwam daarna in beeld als medeorganisator van de festivals. Ook in 1964 en 1965 werden deze Kampioenschappen van West Brabant in samenwerking met platenmaatschappij Phonogram en het muziekblad Muziek Expres georganiseerd in De Kring. ZZ en de Maskers, René & his Alligators, The Explosions en The Telstars stonden als top attracties tijdens die shows in De Schouwburg op de bühne.