The Op-Sound (Roosendaal 1966-1969)

Bezetting:

Piet van Trijp (sologitaar, zang)

Fred Baarda (gitaar, zang)

Cor van Dongen (bas, zang) 1966-1967

Bas de Ridder (basgitaar) vanaf  eind 1967

René de Kok (drums)

Carin (Caryn) Koevoets (zang) trad ook regelmatig samen met de groep op.

 

Nadat The Flying Stars op 16 april 1966 hun naam veranderde in The Op-Sound, werd er onder de bezielende leiding van hun manager Felix van der Straeten hard gerepeteerd. Van der Straeten was destijds afdelingschef van de discobar van V&D in Roosendaal. De groepsleden van de oorspronkelijke gitaargroep waren in de loop van de tijd ook steeds meer rhythm & blues gaan spelen. Op 10 november 1966 kwamen ze glansrijk door de selectie met 47 deelnemers aan de Fiësta Talentenjacht in Breda en tijdens de finale op 15 december 1966 behaalden ze een prachtige 2e plaats als band, terwijl Caryn met de 7e prijs terug naar Roosendaal ging. Vooral 1967 zou een belangrijk jaar voor de Op-Sound worden. Student pedagogie Cees van Merriënboer (ex- The Lucky Chams/The Stingrays) startte dat jaar met een fanclubblad en op 15 juni 1967 werden in de studio van Tony Dirne te Breda opnamen gemaakt voor een single. Deze plaat met twee eigen composities van Jo Zambo (= Fred Baarda, muziek en Felix v.d. Straeten, tekst) werd op 14 september uitgebracht door platenmaatschappij Negram op hun poplabel Havoc. De originele op-art hoes pastte precies bij de A-kant: The Most Beautiful Legs In Town. Frank Dirne speelde piano op If You Only Say Hello en verder werden er nog eens 2 eigen composities opgenomen: Relativity Of Love en Wake Up My Darling.

 

Op 24 juni 1967 speelde de band samen met nog 6 andere Roosendaalse bands (Alsatians, Blubber, Caps, Eye, Take Five, Vamps + Up-Set [Den Haag]) tijdens een Beatmarathon, die gehouden werd in het Fatimahuis en Eurohonk. Op 23 juli speelden ze als slotact ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van jazzcafé Porgy & Bess van Frank Koulen (RIP 1985) in Terneuzen en een absoluut hoogtepunt voor de Op-Sound was hun optreden tijdens de flowerpower happening 'Flight To Lowlands Paradise', die plaats vond op 24 en 25 november 1967 in de Margriethal van de Kon.Ned. Jaarbeurs. Op 3 podiums waren o.a. topgroepen als The Golden Earrings, Group 1850, The Outsiders, The Motions, The Zipps, The Bintangs, Les Baroques etc. te bewonderen. Niet onaardig voor een Roosendaals beat bandje om hier tussen te staan. In de periode 1966-1967 was The Op-Sound bijna elke zondagmiddag te vinden op het toneel van de Kaai-Bar van eigenaar Cor Beets aan de Kade 31 in Roosendaal.

 

Op 20 april 1968 deden zij mee aan het songfestival "I Love KRO" in schouwburg De Kring in Roosendaal. De talenjacht was een van de activiteiten van de festiviteiten georganiseerd vanwege Roosendaal 700 Jaar. Die dag zond de KRO heel de dag vanuit de "studio' in de foyer van de schouwburg radio uitzendingen uit op Hilversum III. Zoals het destijds populaire zaterdagochtend programma "Djinn". Tijdens de Beatparade '68, georganiseerd door jongerensoos de Tienerhoeve uit Etten-Leur in de veehal van Etten waren ze aanwezig. Tijdens dit grote beatevenement stonden o.a. ook The Alsatians (Roosendaal), The Magic Four (St. Willebrord), The Black Jewels (Etten-Leur), The Dimples (Zundert) en Special Concept (Breda) op de bühne.

Op 14 september 1968 speelde de band live op de radio tijdens een rechtstreekse uitzending van Jos Brink's Popshow Boem (TROS) vanuit het Josephhuis te Roosendaal. De Op-Sound speelden de A-kant van hun single The Most Beautiful Legs In Town en Knock On Wood , tussendoor werd Piet van Trijp geïnterviewd door Jos Brink. Andere Roosendaalse bands die zich live konden presenteren waren The Alsatians, The Caps, Reborn en The Parc Set (Hoeven).

 

The Op-Sound werd in september 1969 ontbonden. In oktober 2014 volgde een reünie van de originele laatste bezetting en zijn ze weer regelmatig gaan optreden. 

 

 Foto's en informatie met dank aan Piet van Trijp en Cees van Merriënboer.


The Op-Sound - The Most Beautiful Legs In Town(Havoc SH 133) 1967

The Op-Sound - If You Only Say Hello (Havoc SH 133) 1967

The Op-Sound - The Most Beautiful Legs in Town

(live radio uitzending vanuit het Sint-Josephhuis in Roosendaal 1968)