The New Tellstars (Roosendaal 1961-1967)

Bezetting:

Cees Dierks † (sologitaar, basgitaar, zang) 1960-1967

Henk van Overveld (slaggitaar) 1960-1963; naar The Red Caps

George de Beer (slaggitaar, zang) 1964-1967

Will(y) Hilberink alias Willy Pasolima alias Toni Bryce † (basgitaar, sologitaar, zang) 1960-1967

Jan van Tilburg † (drums) 1962-1967

 

Overige groepsleden:

Cor Claassen (gitaar) 1961-1962

Otto Tinga † (gitaar 1962-1963) naar The Garuda's

Eddy Ponjee (drums) invaller januari 1963; ex- The Stylets; naar The Instigators

Elly de Pijper (gitaar, zang) 1961-1963

Martin Kanters (gitaar, zang) 1963

 

In 1960 waren Willy Hilberink en Henk van Overveld lid van een jongerenclub van de H.Kruiskerk. In oktober van dat jaar kreeg Willy Hilberink een gitaar, gekocht van vakantiewerkgeld en verjaardagcenten. Henk van Overveld speelde reeds gitaar en dat was voor Willy aanleiding om Henk te vragen samen iets te gaan doen. Omdat Henk niet kon zingen en Willy nog weinig ervaring had, werd gezocht naar een zanger. Deze werd eind 1960 gevonden in de persoon van Cees Dierks.

 

In januari 1961 werd de groep uitgebreid met Cor Claassen en zie hier The Tellstars waren geboren. Cor Claassen had de leiding en wilde de richting van de Hawaiianmuziek uit. Omdat zowel Henk als Cees deze muzieksoort niet zagen zitten werd de samenwerking met Cor beëindigd. Medio 1962 werd Otto Tinga (†) toegevoegd aan de groep. Hij heeft de groep echt op de rails gezet door aan te geven dat het hebben van een drummer essentieel was. Via Fred Hilberink kwamen de leden te weten dat een zekere Jan van Tilburg uit de Wilhelminastraat een trommeltje had gekocht. Omdat Jan overdag moest werken, moest hij tijdens zijn eerste optredens verstek laten gaan. Om toch een drummer te hebben deed de groep een beroep op Eddy Ponjee. Eddy net vertrokken uit The Stylets was begin 1963 enkele weken met zijn rode trommeltje (zie beschrijving bij The Stylets) als drummer actief bij The New Tellstars, maar vertrok al snel naar The Instigators.

 

De oorspronkelijke naam was The Telling Stars (de vertellende sterren). Omdat deze naam niet echt goed in de mond lag is gekozen om het werkwoord (to tell) direct te koppelen aan de sterren (stars) Dit leverde The TellStars op, wat uiteindelijk via The Tellstars - The New Tellstars (TNT) werd.

 

Willy kocht in september 1963 een Framus basgitaar. De muziekrichting werd Country Western/Indo-Rock. Echter omdat Jan, Cees en Henk geen kennis hadden van de Indo-cultuur was ook deze muziekrichting gedoemd te mislukken. Otto Tinga (†) verliet de groep eind 1963 en ging aan de slag in Dordrecht bij The Garuda's.

 

Besloten werd met de resterende leden door te gaan en zie hier de gitaarband The New Tellstars was geboren! In de periode 1961-1963 hebben bassist Will(y) Hilberink en drummer Jan van Tilburg samen met zangeres Elly de Pijper het Tellstar-Trio gevormd. Dit trio was tijdens songfestivals en talentenjachten erg succesvol en heeft vele prijzen in de wacht gesleept

 

Na het vertrek van slaggistarist Henk van Overveld kwam George de Beer begin 1964 als vervanger in de band.

 

Deze gitaargroep speelde regelmatig in Roosendaal bij de jeugdsociëteiten van het St.Josephhuis en 't Fatimahuis. In het Gildenhuis, in de Damstraat, hielden zij om de 2 maanden een fanavond voor hun aanhang. Toen de jongerensoos de Las Vegas Club werd opgericht, beet deze band de spits af van deze succesvolle soos. Het optreden vond plaats op een zondagmiddag in de Wilhelminazaal (Nispensestraat). De soos verhuisde naar de Eratozaal en nog later naar Zeelandia (ooit traden daar legendarische Nederbeat artiesten als Armand, The Outsiders, Groep 1850 en The Teeset op).

 

Verder werd er in de zomer regelmatig in Middelburg in de buitenlucht opgetreden. De groep was ook te zien op de Amilto in Etten-Leur en de Luxor te Bergen op Zoom.

 

In de 2e helft van de jaren 60 gingen ze als beatband TNT Stars door het leven.

 

Doordat Cees Dierks in 1967 door zijn werkgever werd overgeplaatst naar Zeeland, was hij niet meer bij machte om de repetities bij te wonen. George, Jan en Will (inmiddels zonder “y”) hebben nog geprobeerd een nieuwe sologitarist aan te trekken hetgeen jammerlijk is mislukt.

 

Jan en Will hebben in diezelfde periode ook een groot aantal “beroepsartiesten” begeleid. In die tijd was het de gewoonte dat deze artiesten met een pianist optraden. Vaak werd dan een beroep gedaan op Jan en Will.

 

In die periode vormden Jan van Tilburg en Will Hilberink op verzoeke van een zaalhouder samen met Martin Kanters ook het trio “Los Amigo’s”, welke zeer succesvol was op Zuid-Amerikaanse feesten en partijen. 

 

Will is medio 1968 naar België vertrokken alwaar hij in diverse (big) bands heeft gespeeld. Enkele namen zijn Les Diaboliques, My Solitude, het BRT-orkest. In 1977 is hij tijdelijk terug naar Nederland gegaan en heeft hij o.m. deel uit gemaakt van The Black Rangers. In deze periode bleef hij met een klein (Belgisch) combo actief als begeleider van diverse “beroepsartiesten”. Een tweetal hartoperaties noopten hem gas terug te nemen. Op dit moment is hij (nog steeds) freelance bezig.

 

Drummer Jan van Tilburg (helaas overleden) zat later o.a. in de amusementsband Cartouche.

 

Met dank aan George de Beer en Will Hilberink voor de foto's en informatie.

 

* Will Hilberink is op 2 juni 2017 overleden.

* Cees Dierks is op 10 december 2017 overleden.

Van The New Tellstars is een unieke bandopname van 24 april 1965 van een generale repetitie t.b.v. een show, waarbij ook een aantal bekende Nederlandse artiesten optrad, in Schouwburg De Kring bewaard gebleven. De set duurde 2 x 20 minuten en bestond voornamelijk uit instrumentale nummers. Op de band is duidelijk te horen dat The New Tellstars een eigen (= andere) stijl hadden. De muziek was meer jazzy dan van de andere bands en heeft hier en daar Indo-trekjes.

 

My Grandfather's Clock (eigen arr.), The Darktown Strutters Ball (eigen arr.), Cosy, Perfidia, Meet Mr. Callaghan (Chet Atkins - uitvoering), Zambesi (eigen arr.), I Saw Her Standing There (v), No Reply (v), That'll Be The Day (v), Mona Lisa (v), Are They All Like You (v), Peace Pipe, Winnetou, Find Me A Golden Street, Lady Of Spain (Rocking Ghosts - versie)

 

Verder bestaan er nog 3 historische opnamen, waarbij de The New Tellstars voor de begeleiding zorgden.

 

Martin Kanters (ca. 62/63) - Jamaica Farewell

The Marwills * (ca. 1963/1964) - I Used To Love You / Witte Rozen Uit Athene

 

* The Marwills = Roosendaals meisjesduo, bestaande uit Marly Hack en Willy Gillesse, zij kaapten veel prijzen weg op diverse talentenjachten. Ze speelden zelf ritmegitaar en werden hier begeleid door Will Hilberink (basgitaar) en Jan van Tilburg (drums)

The New Tellstars - My Grandfather's Clock

(generale repetitie songfestival Schouwburg De Kring 4 april 1965)

The New Tellstars - Are They All Like You

(generale repetitie songfestival Schouwburg De Kring 4 april 1965)