Jack Dens & The Swallows (Roosendaal 1961-1963)

Bezetting:

Gerrit 'Nono' Gillet † (sologitaar) ex- The Handy Boys; naar The Firestrings

Nico Takarindingan (basgitaar) ex- The Handy Boys; naar The Firestrings

Jack de Nijs † (slaggitaar, zang) naar The Firestrings

Henk Voorheijen † (drums) naar The Firestrings

 

Onder invloed van Cliff Richard & The Shadows en de Indo bands zoals The Tielman Brothers, The Skyrockets, The Hap-Cats, The Black Dynamites etc .vormde Jack begin 1961 zijn eigen gitaarband Jack Dens & The Swallows. (Jack was ondertussen zijn artiestennaam Jack Dens gaan gebruiken). Drummer Henk Voorheijen kende Jack nog uit zijn oude dixieland schoolorkestje The Dixie Stampers. Sologitarist Gerrit 'Nono' Gillet  (geb. 30-11-1926) was een stuk ouder als de rest en had ervaring als steelgitarist in Hawaiian ensembles. Bassist Nico Takarindingan woonde evenals Jack in de Mgr. Hopmansstraat. Nono Gillet en Nico Taka speelden eerder samen in The Handy Boys. De eerste optredens van de band vonden plaats in het parochie Fatimahuis. Daarna volgden in de weekends optredens in Roosendaalse buurthuizen en jongerenclubs en stond de band vooral vaak in België op de planken. De invloed van de groep op aankomende gitaristen in Roosendaal was groot en een andere bekend Roosendaals gitaarcombo The Richards was ook oorspronkelijk opgericht door fans van Jack Dens. Jack kwam in het voorjaar van 1961 in contact met producer Addy Kleijngeld (de latere ontdekker van Heintje) van platenmij. CNR en het zijn weer de originele eigen nummers die de deuren van de platenstudio voor hem deden openen. Zijn broer Rudolph (Karel) was verantwoordelijk voor de songteksten. De eerste single werd uitgebracht in april 1961 en tweede in september 1961. De 17-jarige Mieke Jonkers uit Oud Gastel zong als achtergrondzangeres mee tijdens de opname van "Heaven in Your Eyes". Zij had eind 1961 tevens een fanclub voor haar idool opgericht. Mieke Werger-Jonkers werd later o.a. bekend als zangpedagoge van zanger Frans Bauer.

 

singles:

1961 Won't You Anymore / Dreams Gonna Be Real (CNR UH 9522)

1961 Careless Babe/Heaven in Your Eyes (CNR UH 9523)

 

Op CD uitgebrachte nummers:

1993 CD TROPICAL ROCK VOL.1 - VOCD 1

Won't You Anymore + Dreams Gonna Be Real

1994 CD R&R FROM HOLLAND VOL.4 - RARITY C192474

Dreams Gonna Be Real + Careless Babe

 

Jack de Nijs was sedert 1962 ook actief als invalzanger bij Tony & his Magic Rhythms uit Dordrecht. Hij zong o.a. samen met Juanita Hajema

 

Tegen de tijd dat hij in militaire dienst moet zomer 1963 worden JACK DENS & THE SWALLOWS ontbonden en ontstaat een nieuwe band The Firestrings met Jack de Nijs (zang, piano, gitaar), Gerrit 'Nono' Gillet (sologitaar), Nico Takarindingan (basgitaar, deze vertrekt en wordt vervangen door Ruud Wenzel, ex- Clover Five), Jozef en Jack Smit (slaggitaar).