The Caldonians 1958 - van links naar rechts;
piano: Wim Hopstaken
bas: Jos Vervaart (vervangt de zieke Janus de Bakker)
guitar: Fred Hilberink (vocals)
drums: Rien Koen
tenorsax: Anton van de Geijn
trompet: Piet Koen
altsax: Anton Roovers ( klarinet)
trompet: Rinus van Ineveld
tenorsax: Johan de Bra (klarinet
trombone: Leo van Ineveld
leider: Frans Rombouts (arrangementen)
Herinneringen opgetekend door Fred Hilberink (R.I.P.)
The Melodians zijn opgericht in 1935 !! Door Herman van Poll en Cor Roset en hebben, alleen met een onderbreking tijdens de oorlog, 1942 - eind 1944, bestaan tot 1967. Het was een dansorkest van gemiddeld 10 tot 17 leden, dat op heel veel plaatsen gespeeld heeft door half Nederland en België. De leiding is in 1945 overgenomen door Frans Rombouts die dat tot 1962 volgehouden heeft. De kwaliteit van het orkest bleek ondermeer uit een 2e plaats op een Internationaal Concours voor Dansorkesten in het Kurhaus te Scheveningen in 1946, waar zeer gerenommeerde orkesten aan mee deden. Vanaf ca. 1950 werd er b.v. opgetreden voor dansscholen in Helmond en Tilburg, waar we al met applaus ontvangen werden als we nog maar de zaal in kwamen. Daarnaast hebben The Melodians ook alle muziek verzorgd in een groot aantal van de Brabantse Revues hier in Roosendaal, die op haar hoogtepunt zo'n 23(!!) uitvoeringen had in 3 weken tijd. De bezoekers kwamen vaak met bussen uit Breda-Tilburg-Den Bosch-Zeeland en Zeeuws Vlaanderen. Maar het is onbegonnen te vermelden hoe vaak en waar we gespeeld hebben. Van Vlissingen tot Leiden, van Helmond, Turnhout, Antwerpen, tot Gent en Brussel enz.
In juni 1957 kwam er ruzie tussen de leden van het orkest en de secretaris, zelf geen spelend lid meer, maar wel in het bezit van de rechten van de naam "Melodians", en die verbood het om de naam nog langer te gebruiken.Toen werd gekozen voor de naam The Caldonians, omdat bij de aankondiging "Goedenavond dames en heren, dit zijn The Caldonians uit Roosendaal " enz enz.... het verschil met "Melodians" bijna niet te horen was!!! Een echte glorietijd was de periode 1953 tot 1965 toen het orkest al die jaren bijna dezelfde bezetting had.
De langste tijd onder leiding van Frans Rombouts, die ook alle arrangementen schreef en zelf diverse saxen en klarinet bespeelde. Daarna nog enkele jaren onder leiding van Johan de Bra de tenorsaxofonist van de band. Tot 10 maal per maand werd er optreden, vaak in België voor zeer exclusieve feesten, zoals het 100 jarig bestaan van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Anwerpen, waar wij een van de vijf orkesten waren, of voor de Schepenen (bestuurders) van Antwerpen in het chique Century hotel, maar ook op deftige feesten, in grote tuinen in België tot 's morgens 4-5 uur toe. En daarna (ook nog eens) een beetje "jammen" in de villa van een welgestelde Belg. "We gingen met licht weg en kwamen met licht terug" was een bekende uitdrukking. In 1954 en in 1958 hebben we voor de radio opgetreden voor de AVRO en voor Radio Luxemburg. Ook voor de dansclub "Vivat Gaudium", voor carnavalsvereniging "Het Masker" in de schouwburg, maar ook voor de "koppelavonden" van Kapelaan Baars in de Eratozaal.
Op het Philips Songfestival in 1961 hebben we alle "artiesten" begeleid met een vergroot orkest van 18 man sterk. Daar hebben we b.v. ook gastzanger John de Mol sr. begeleid die ons complimenteerde, omdat hij de fout in ging en wij probleemloos de fout wegspeelden. Ook, op een feest van de Lions Club hebben we Rita Reys begeleid, en op een feest van de vliegbasis Woensdrecht, Greetje Kaufeld. Het Roosendaalse zangeresje Thea van der List zong regelmatig bij ons orkest.
Toen in de 1960-er jaren Elvis en Bill Haley e.a. op kwamen zetten, werd van ons verlangd dat wij ook die muziek zouden spelen. Dat deden wij dan met een z.g. "kleine bezetting" t.w. bas-drum-piano-sax en gitaar met zang van Fred Hilberink. Doordat we dit heel snel oppakten, waren The Caldonians de eerste band die de nummers See You Later Alligator, Rock around the Clock, Love me Tender, Blue Suède Shoes enz. speelden maar ook Ramona en instrumentals van The Shadows. Op een canavalsfeest in de Philips-kantine hebben we met b.v. Let's Twist Again enz. eens 1200 man de kop op hol gebracht!! De eerste zanginstallatie met "nagalm" werd door ons gekocht. De eerste "plankgitaar" een rode Höfner die bij Timmermans in de etalage verscheen werd door Fred gekocht en ook een Dynacord versterker met nagalm en vibrato !! Wij waren dus echte voorlopers op alle bandjes daarna. ( Fred is in 1961 in de Passage muziekhandel PHONICA begonnen en heel veel bands uit die jaren hebben daar hun instrumenten gekocht. Later werd Fred zelfs de "peetvader" van de Roosendaalse R&R bands genoemd.) Plusminus 1967 zijn The Caldonians als dansorkest opgehouden te bestaan, omdat de vraag naar dit soort orkesten steeds minder werd. Wel zijn een aantal leden van The Caldonians als sextet doorgegaan en zijn bekend geworden als het "Caldo Sextet".
Ik zag The Melodians zelf voor het eerst in Hof van Holland, waar ik ook gevraagd heb of ze niet toevallig een gitarist nodig hadden. En zowaar........oktober 1951 ben ik er in gekomen. Met Kerstmis 1950 kreeg ik mijn eerste gitaar en leerde spelen op de muziek (via boeken) van De Kilima Hawaiians. The Melodians / Caldonians hebben in alle zalen gespeeld in Roosendaal en verre omgeving. Zoals de Wilhelmina Zaal (bijna kind aan huis), de Vlijtzaal, het Gildenhuis, de Meulentiend enz. Heel bekend waren de openlucht dansavonden in het Vrouwenhof.
Fred Hilberink is op 16 september 2011 overleden. Hij werd 78 jaar.