The Teddy Bears (Breda 1961-1966)

Bezetting:

Cees van Riel (sologitaar, leider) naar Again

Jan Korebrits (slaggitaar, zang)

Stefan Swaczyna (basgitaar) naar Again

Hans Canters (drums)

Sjef Gladdines (zang 1961 - 1962)

Jan van de Goorbergh (zang 1963)

Jos van Opstal (orgel 1964 – 1966)

 

Opgericht als rock and roll-band in 1961 (in de omgeving van de Nieuwe Haagdijk in Breda) kreeg The Teddy Bears, na wat wisselingen, zijn definitieve bezetting in 1962. In de beginperiode werd gespeeld met tot gitaarversterkers omgebouwde radio’s (soms kwam Radio Luxemburg er spontaan tussendoor) en in tot podiumkleding opgewaardeerde kappersjasjes. Door regelmatige deelname aan de toentertijd populaire talentenjachten in West Brabant werd het “vak” geleerd. Het repertoire bestond toen vrijweluitsluitend uit instrumentale rock, maar ook uit dansmuziek (de Bredase jeugd ging naar Tiggelman, de Kruif en andere dansscholen in die tijd, dus moest het geleerde in praktijk worden gebracht). Pas nadat eerst Sjef Gladdines en daarna Jan van de Goorbergh, als zangers tot de band waren toegetreden, werden materiaal en outfit professioneler en bepaalde de muziek van Cliff Richard en The Shadows steeds meer de kern van het repertoire. The Teddy Bears organiseerden in 1962 en 1963 regelmatig druk bezochte rock and roll dansavonden in zalen als “De Nieuwe Haven” en “Prins Bernhard” in de Belcrum in Breda. Tijdens deze avonden werden “concurrerende” bands uit Breda (o.a. The Gold Rockin Stars en The Wild Devil Rockers) uitgenodigd om sets te spelen. Na het vertrek van Jan van de Goorbergh kreeg Jan Korebrits de taak om zich als zanger voor het voetlicht te plaatsen. Samen met de doorbraak van Beatles, Stones en andere Engelse groepen bepaalde dit het nieuwe repertoire van The Teddy Bears; Engelse Top 40- beat en Franse nummers (Adamo, Anthony, Aryan, Aznavour, etc.). In die periode trad ook Jos van Opstal tot de band toe. Jos was bedreven op het Philicorda-orgel (nu zou dat keyboards heten). Hij bleef bij de band tot het einde in 1966.

 

The Teddy Bears kregen ook bekendheid buiten Breda. Vervoerd achter in een VW-busje, tussen drumstel, versterkers en casinobroden (het busje was van een bakker) werd veel gespeeld in o.m. Terheijden, Zevenbergen en Oudenbosch (dansschool Uytewilligen). De band trad regelmatig op in “de Schuur” in Breda, werd uitgenodigd om op te treden in een voorprogramma van de Blue Diamonds en werd in 1965 gevraagd om op het Assaut-feest van de KMA te spelen. Zij speelde daar afwisselend op een podium met de Victoria Band van Theo Abels, naar het landelijk voorbeeld van The Ramblers en Rob de Nijs en de Lords. In 1966 kwam het einde. Militaire dienst maakte het vrijwel onmogelijk om te repeteren en om afspraken voor optredens na te komen. Cees van Riel en Stefan Swaczyna gingen verder met de R&B groep “Again” (met o.a Ger Raeimakers ex. Flying Rockets en Les Envoyes). Deze band had een vast contract in café de Druif aan de Ulvenhoutselaan in Breda. Hans Canters kwam later in de Bredase jazz-scene terecht. Jan Korebrits ging teksten en muziek schrijven (o.a. voor de Groot Bredase Revue en Vrouwencabaret ‘Onvermeidelijk’ in Etten-Leur).

 

De leden van de Teddy Bears komen nog ieder jaar bij elkaar. Niet meer om muziek te maken, wel om lekker te eten en oude herinneringen op te halen.

 

Met dank aan Hans Canters voor de biografie en Cees van Riel voor het fotomateriaal.