The Civilians (Breda 1963-1968)

 

Bezetting: 1963 bij oprichting

Hank Hildenbrant (sologitaar)

Fred Hildenbrant (slaggitaar)

Cor van Elteren (basgitaar) naar The Revelations

Geoffrey Steylen (drums)

Annette (zang)

 

Bezetting: 1963-1964

Hank Hildenbrant (sologitaar)

Fred Hildenbrant (slaggitaar)

Jan Slezak (basgitaar)

Geoffrey Steylen (drums)

 

Bezetting: 1964-1967

Hank Hildenbrant (sologitaar)

Fred Hildenbrant (slaggitaar)

André van Meer (orgel - vanaf 1966)

Jan Slezak (basgitaar)

Jos Bosters (drums) ex- The Revelations

 

Bezetting: 1967-1968:

Johan Daamen (gitaar, zang) ex- The Dimples; naar John Wisse & The Civilians

André van Meer (orgel) ex- The Tempico's; naar Fanny Hill

Jan Slezak (basgitaar) naar Fanny Hill

Jos Bosters (drums) naar Jan Sex Four

 

De rock- en beatband The Civilians werd in 1963 opgericht door de broers Fred en Hank Hildenbrant aan de Marterring te Breda.

Het debuut optreden was in de Sint Berardzaal in Breda 1963. In de loop van 1963 kwam Jan Slezak als bassist in de band en nam sologitarist Hank Hildenbrant tevens de zang voor zijn rekening.

 

Begin 1964 verliet Geoffrey Steylen de band. Zijn plaats werd ingenomen door Jos Bosters (ex- The Revelations). In deze samenstelling werden vele successen geboekt wat resulteerde in vele optredens in Breda en omstreken, de randstad en België

 

Op 18 maart 1966 behaalden The Civilians de vijfde plaats met eigen beatnummers (Every Time, Voorbij) in de grote finale van “Het Cabaret der Onbekenden”, dat georganiseerd werd door Radio Luxemburg en Phonogram i.s.m. Muziek Parade in dancing Carlton te Eindhoven.

 

Medio 1966 kwam André van Meer bij de groep als organist. In 1967 waren drummer Jos Bosters en organist André van Meer na een auto ongeluk zo'n 3 maanden uit roulatie. De originele oprichters Hank en Fred Hildenbrant van The Civilians besloten toen wegens studie en werkzaamheden te stoppen.

 

Na hun herstel gingen Jos Bosters en André van Meer samen met Jan Slezak en de nieuw aangetrokken gitarist/zanger Johan Daamen tot 1968 verder. De groep viel toen uiteen. Johan Daamen formeerde daarna een nieuwe bezetting onder de naam The Civilians rond de Indo zanger Johnny Wisse (John Wiskerke). Zodoende is er toch een relatie tussen de oude band die actief was in de periode 1963-1967 en de nieuwe Civilians, die tot in de jaren zeventig actief waren. Zie verder John Wisse & The Civilians.

 

Met dank aan Hank Hildenbrant en Jos Bosters voor de foto's en de informatie.