The Heralds (Ulvenhout/Breda 1963-1968)

bezetting 1963-1966:

Harry Groeneveldt (sologitaar) ex- The Blue Hunters

Jan Marijnissen (slaggitaar) ex- Daddy & his Vibrations

Jack Goossen (basgitaar) ex- Daddy & his Vibrations

Ben Murawski † 1989 (drums) ex- The Electric Strings

Marc de Roover (sax; tot 1965) ex- Daddy & his Vibrations

Hans Kuystermans † 2007 (zang; tot 1965) ex- Daddy & his Vibrations

 

bezetting 1966-1967:

Harry Groeneveldt (sologitaar - tot begin 1967)

- Aad Kreeft (sologitaar - begin 1967 ) ex- The Incrowd (Den Haag); naar Spatial Concept

Jan Marijnissen (slaggitaar, zang)

Cyriel Havermans (Carel Hagemans) (basgitaar, zang) ex- P&B Group; naar Spatial Concept

Ben Murawski † 1989 (drums, zang)

 

bezetting 1967-1968:

Jan Marijnissen (slaggitaar, zang) naar Les Cruches (Tilburg)

Hans de Rooij (basgitaar) ex- Test

Jan Baeten (orgel) naar Jan Sex Four

Ben Murawski † 1989 (drums, zang) naar Flashback

 

Een van de bekendste beatbands uit Breda. Ze maakten in 1966 een single voor het Philips label, die vooral opviel door het fuzz-gitaarwerk van Harry Groeneveldt. Deze single is nu een van de meeste gezochte collector-items uit het beat tijdperk.

 

The Heralds zijn in 1963 ontstaan nadat de Ulvenhoutse formatie Daddy & his Vibrations was uiteengevallen. De ex- groepsleden Hans 'Daddy" Kuystermans (zang), Jack Goossen (bas), Marc de Roover (sax), Jan Marijnissen (gitaar) gingen verder met sologitarist Harry Groenveldt (ex- The Blue Hunters) en bassist Ben Murawski (ex- The Electric Strings). De thuishaven van The Heralds was Zaal de Bieberg van Henk en Riet Martens aan de Ulvenhoutselaan te Breda. Hier vonden de repetities plaats en werd er regelmatig voor de fanclub opgetreden. In de periode 1963-1965 presenteerde de band zich als een dans- show- en amusementsorkest en ze speelden vooral de bekende hits uit de hitparade afgewisseld met instrumentals van The Shadows. Uit die beginperiode stamt hun openings- en herkenningsmelodie: It's Heralds Time!

 

In 1965 stapten zanger Hans Kuystermans en saxofonist Marc de Roover (ging in België in een big band spelen) kort na elkaar op. Jan Marijnissen nam nu de solozang voor zijn rekening. Het laatste oorspronkelijke groepslid bassist Jack Goossens van Daddy & his Vibrations verliet in 1966 de band. Hij werd opgevolgd door de talentvolle Cyriel Havermans, die de stiel leerde bij Herman Kroese bij Peter & The Beats. The Heralds gingen in deze formatie als beroeps verder met John Wittenbols als manager. Breda Bier sponsorde de groep. Ze namen in 1966 een single op voor het Philips label en traden in juli 1966 op in Duitsland (Haus Gambrinus Studio U1, Mannheim en Club 99, Düsseldorf).

 

Aad Kreeft, afkomstig uit de Haagse Incrowd kwam in 1967 als vervanger van Harry Groeneveldt in The Heralds. In mei 1967 stapten Cyriel Havermans en Aad Kreeft uit de band en richtten samen met drummer Ton Schellekens het trio Spatial Concept op. De vervanger van Cyriel was Hans de Rooij (ex- Test) en gitarist Aad v.d. Kreeft werd vervangen door organist Jan Baeten. Cyriel Havermans stapte in 1969 van Spatial Concept over naar Big Wheel en speelde in de periode 1970-1973 in Focus.

 

Jan Marijnissen, Ben Murawski, Hans de Rooij en Jan Baeten waren tot in de tweede helft van 1968 nog actief als The Heralds. In Duitsland en in Nederland. Sedert 1967 was de Tilburger Hank Sweep † manager van de band. In 1968 veranderden ze in Duitsland hun naam in Jan Sex Four. Onder die nieuwe naam ging Jan Baeten later verder en speelde vanaf die tijd voornamelijk in Duitsland, Zwitzerland en Frankrijk. Jan Marijnissen ging naar de Tilburgse formatie Les Cruches. Hans de Rooij en Ben Murawski stopten toen met muziek maken om den brode.

 

In 1981 werd de band tijdelijk heropgericht en verscheen nog een single: Like A Rolling Stone / Coming To You (nummer van Jan Marijnissen). In een afgeladen Graanbeurs in Breda werd een reünieconcert gegeven. The Heralds hebben toen tot en met eind tachtiger jaren nog wekelijks met elkaar gerepeteerd en een aantal malen opgetreden. Met het overlijden van Ben Murawski in 1989 kwam hieraan een einde.

 

Een reünie met voornamelijk ex- groepsleden van de eerste bezetting vond plaats in september 1997 in een uitpuilende zaal Bruininks te Bavel.

 

Single:

1966: I Wish I Was Strong / Wait (For Me) (Philips JF 333.573)