Ritchie & his G.B.'s / The Gee-Bees (Breda ca.1960-1968)

1e bezetting:

Jan 'Ritchie' van den Goorbergh (piano, zang)

Tony van den Goorbergh (gitaar)

Frans van der Lugt (gitaar)

Max van Ginneken (basgitaar)

Toon Duurland (drums)

 

2e bezetting:

Jan 'Ritchie' van den Goorbergh (piano, zang)

Tony van den Goorbergh (gitaar)

Lex van den Goorbergh (gitaar)

Max van Ginneken (basgitaar)

Niek Brokx (drums) ex- The Guy; naar The Sunny-Siders

 

De rock-'n-roll band Ritchie & his G.B.'s (Gee Bees) werd begin jaren zestig opgericht ten huize van de de aannemersfamilie Van den Goorbergh (ook bekend van de motorsport) aan de Bredase Acasiastraat. De band bestond bij oprichting uit 2 broers Van den Goorbergh op gitaar met daarnaast Frans van der Lugt (gitaar), Max van Ginneken (basgitaar) en Toon Duurland (drums). Ritchie genoemd naar de overleden rocker Ritchie Valens (Donna / La Bamba) en G.B.'s stond voor GoorBergh. Gitarist Frans van der Lugt moest in militaire dienst en werd vervangen door Lex van den Goorbergh. Toen zaten er dus 3 broers in de band. Drummer Toon Duurland overkwam hetzelfde in december 1965 en werd vervangen door Niek Brokx.

 

Ze speelden nummers in de stijl van Bill Black's Combo, Johnny & The Hurricanes, Cliff Richard & The Shadows en The Ventures. Naast optredens in Breda stond de groep ook op de planken in Zaal Geerts (Stampersgat), Het Witte Huis en De Gouden Leeuw (Terheijden) en in het voorprogramma van Will Tura en Peter en zijn Rockets in De Ster te Nieuwkuijk (1961).

 

Eind januari 1966 traden ze op in het winterverblijf van Circus Toni Boltini te Soesterberg. Bekend van de optredens van Johnny Lion & The Jumping Jewels een jaar eerder.

In de laatste jaren van hun bestaan 1967-1968 gingen ze als The Gee-Bees (met een knipoog naar The Bee Gees) door het leven, ze waren toen al een viermans beatgroep geworden.

 

Max van Ginneken ging na het uiteenvallen van de band als bassist in Duitsland spelen. Toon Duurland was later als drummer bij Jack Jersey in de weer. Enkele andere groepsleden speelden omstreeks 1980 in de amusementsband Barbados (plaat op Telstar label: 'n Bosje Rode Rozen)

 

* Met dank aan Ad van Ginneken voor de informatie.

* Alle foto's komen uit de collectie van Niek Brokx en Toon Duurland.