Spatial Concept (Special Concept) (Breda 1967-1969)

Bezetting:

Aad v.d. Kreeft (sologitaar, zang) ex- The Heralds; 1968 naar Incrowd (Den Haag)

Cyriel Havermans (basgitaar, zang) ex- The Heralds; 1969 naar Big Wheel (Den Haag)

Ton 'Shell' Schellekens (drums) 1968 naar Incrowd (Den Haag)

 

Herman Kroese (gitaar) ex- Peter & The Beats; 1967 naar De Stramouko's

 

Trio dat als "Special Concept" werd opgericht door Cyriel Havermans samen met Aad v.d. Kreeft en Ton Schellekens, nadat The Heralds waren uiteengevallen. Later werd de naam gewijzigd in "Spatial Concept". De opvallende bühne presentatie van de band werd bedacht door medewerkers van de kunst- en filmacademie St. Joost. Herman Kroese (ex-Peter & The Beats) heeft ook kort deel uitgemaakt van de band.

 

In 1968 vertrok Aad v.d. Kreeft met Ton 'Shell' Schellekens naar de Haagse band Incrowd. Als in de zomer van 1969 in Den Haag de groep Big Wheel wordt opgericht door Peter Vink (Q65), Rob v.d. Zwan (Haigs) en Shell Schellekens (Incrowd) wordt op verzoek van Schell ook Cyriel Havermans naar Den Haag gehaald als bassist van de nieuwe formatie. In augustus 1969 scoorden ze een Top-40 hit met het nummer If I Stay Too Long. Landelijke bekendheid volgde daarna voor Cyriel via zijn deelname aan Focus in de periode 1970-1973.

 

Reactie van Shell Shellekens:

SPATIAL CONCEPT bestond in 1967 uit: Cyril Havermans ( vocals & bass) , Aad Kreeft (gtr. & b.vocals ) en mezelf op drums. Ik speelde toen inderdaad voor de eerste keer met Cyriel samen en vond het een hele eer. Cyriel was al behoorlijk beroemd in Breda e.o. toen hij mij uit een amateur-bandje rekruteerde. We kregen veel support van de kunst- en filmacademie ST.JOOST, die ons hele lijf prachtig beschilderden en voor space lightshows zorgden. Tevens is de naam door hun bedacht (ik meen door Harry de Kroon). Twee jaar later vertrok ik met Aad Kreeft naar INCROWD in Den Haag. Anderhalf jaar daarna richtten Peter Vink (Q65 ) en Robbie vd Zwan (The Haigs met Barry Hay ) een nieuwe band op. Ze vroegen of ik mee wilde doen, ik zei ja, onder voorwaarde dat Cyriel erbij moest. BIG WHEEL was geboren. Na amper 2 maanden kwam Hans van Hemert naar de repetitie en tekende ons voor het Decca label (Phonogram). Twee weken later namen we " If I stay too long" op die 3 weken daarna de top 40 binnen kwam. Ja mensen, dat ging snel, ik was toen 21 jaar oud.